zaterdag 15 maart 2014

Babyplantjes

Ruim een week na onze grote voorzaai-actie zijn de lege kweekbakken alweer veranderd in een frisgroene oase van babyplantjes. Lollo rosso sla, koolrabi, snijbiet, venkel, spinazie, stengelui en een hoop kruiden, we hebben het allemaal. De lupine was de spectaculairste ontkieming: de aarde zwelde na een paar dagen flink op, en binnen een mum van tijd was daar al een tamelijk complex en stevig plantje te zien.
Ook de komkommer komt al op (op onderstaande foto op de voorgrond).  Duidelijk een wat simpeler type dan de lupine: twee grote blaadjes en that's it.
 Zo leuk om weer te zien hoe alle zaadjes verschillend opkomen.
Nu nog klein, straks weer een oerwoud. De meeste plantjes gaan als ze groot genoeg zijn naar het balkon om daar verder te groeien. Ach babyplantjes, wat worden ze snel groot hè?

woensdag 5 maart 2014

Nieuw seizoen: nieuwe soorten en oude succesnummers

Na de winterstop hebben we wederom veel zin om ons stadsbalkon weer helemaal vol te zetten met groente. De voorbereidingen zijn getroffen. We proberen zoals ieder jaar weer wat nieuwe dingen uit en herhalen succesnummers van vorige jaren.

Een van die succesnummers zijn tomaten, en dan vooral lekker veel verschillende soorten. Dit jaar zijn het zeven verschillende rassen geworden, ze zijn inmiddels al een eindje op weg. Voorlopig nog lekker warm binnen achter het glas.
We hebben de tomatenrassen uitgezocht die vorig jaar goed bevielen, zoals Tigerella, Orange berry, Costoluto fiorentino en nu ook aangevuld met een professioneel tomatenras van De Bolster (Bolstar granda). Dit ras belooft heel groeikrachtig te zijn met gemiddeld 9 vruchten per tros en een vruchtgewicht tot 110 gram. Klinkt professioneel! Eens kijken of de MiniTuinders zoveel professionaliteit aankunnen.

Nieuwe groenten die we gaan proberen dit jaar zijn:
Koolrabi (groeit zo leuk boven de grond)
Knolvenkel (heel lekker en schijnt volgens de verpakking een makkelijk te telen gewas te zijn)
Snijbiet (we hebben het soort 'Bright lights' met verschillende kleuren stengels)
Komkommer (een klassieker die we nog niet hadden geprobeerd in de voorgaande jaren)

En...lupine. Lupine is vooral bekend van de bloemen en als bodemverbeteraar, maar het kan ook worden gegeten (de zaden van de zoete witte lupine dan). En dat willen we gaan doen. Lupine wordt steeds meer als basis van vleesvervangers gebruikt, bijvoorbeeld door de vegetarische slager en Vivera. Hoe leuk zou het zijn om straks onze eigen vegetarische burger te hebben gekweekt? Dat gaan we dus proberen. Zou het lukken?

We hebben dit alles nu binnen voorgezaaid, nu maar wachten dus. Buiten hebben we alvast wat sla en voorjaarsspinazie gezaaid en aardperen gepoot. Maar ja, daar is nu nog niks van te zien. Nu dus nog een heel kaal en saai balkon. Maar ook dit jaar belooft het weer een groentejungle te worden op dit balkon in Rotterdam-west.
 
 

woensdag 11 september 2013

Herfst = oogsten

De herfst is aangebroken, maar gelukkig gaat het oogsten nog even door. Vandaag tikte onze dagoogst, bestaande uit paprika's, tomaten en pepers, nog mooi de 2,88 kilo aan (zie het keiharde bewijs hieronder). Niet slecht! 
Met al die regen van de afgelopen dagen moesten we snel alle rijpe tomaten plukken voordat ze zouden barsten. Bij sommige waren we net te laat, maar die zijn alsnog lekker in een tomatensoep.

De tomatenplanten op het balkon stonden er de afgelopen dagen wat treurig bij in het gure herfstweer. Alle planten hebben we al een tijdje geleden afgetopt zodat de laatste tomaten nog kunnen rijpen. Binnenkort zullen de planten toch echt de compostbak ingaan. We zullen ze missen. Het waren een paar mooie tomaatrijke maanden.

Nu op naar de boerenkoolrijke maanden. Ook lekker. Van de knoflookoogst kunnen we komende tijd ook nog wel even blijven eten, dus we zitten voorlopig nog niet zonder balkongroenten. 
De knoflook hangt inmiddels gedroogd en wel decoratief te zijn aan de deur, maar gaat binnenkort toch echt geplunderd worden.

vrijdag 30 augustus 2013

Recordoogst balkontomaten

Na een heleboel kleine tomatenoogsten konden we vandaag zomaar 1,2 kilo tomaten van het balkon plukken! De hele week zagen we al een hoop rijpe tomaten hangen, maar we hadden het te druk met balkonandijviestamppot, balkonboerenkoolstammpot en balkonpaksoi eten. Deze maand hebben we bijna elke dag van het balkon kunnen eten. Het is een goede zomer: niet te nat (zoals vorig jaar) en heel veel zon. 
Hieronder een deel van die tomatenoogst bestaande uit een mix van al onze verschillende soorten die zo de oven in ging.

Ondanks het goede weer doet niet alles het in volle glorie. Zo hebben we van twee courgetteplanten slechts drie courgettes kunnen eten. De reden was meeldauw. We hebben het te lang laten gaan, waardoor het de plant teveel heeft aangetast. Volgend jaar beter, dan komen we eerder in actie tegen meeldauw. Ook hebben de beestjes ons balkon weer gevonden. De rupsen van het koolwitje hebben het gemunt op de paksoi en boerenkool. En er zitten hier en daar wat luizen in de andijvie. Het valt op zich mee, de rupsjes plukken we er af en de overige beestjes spoelen we weg. Er blijft nog genoeg voor ons over.

Ook zijn er soms smaak-tegenvallers. Zo is de donkerpaarse paprika ('purple beauty', zie hierboven) niet echt een hele lekkere paprika. En de 'San Marzano 2' tomaat vinden we van alle tomatenrassen die we hebben het minste qua smaak en textuur: hij is wat droog en er komt vaak een rot plekje aan de onderkant. De rest van de tomatenrassen willen we volgend jaar waarschijnlijk ook weer doen, maar voor de 'San Marzano 2' zoeken we een vervanger (San Marzano 3?).

En naast alle lekkere groente en het minder in de supermarkt te hoeven kopen, is het ook heel leuk om je midden in de stad in je eigen oerwoud te wanen.

donderdag 1 augustus 2013

Knoflook oogsten, pepers en een megatomaat

In januari van dit jaar plantten we knoflookteentjes. In juni aten we jonge knoflook, en nu, in augustus is de knoflook helemaal uitgegroeid en klaar om te oogsten. De stengels boven de grond waren lang groen, maar zouden voor driekwart verdord moeten zijn voor de oogst. En dat was nu.
Na het oogsten moet de knoflook goed worden gedroogd om het lang te kunnen bewaren. We hebben ze aan de muur te drogen gehangen, best decoratief.
 


Als de knoflook helemaal gedroogd is, gaat MiniTuinder 2 knoflook vlechten. Knoflook vlechten? Ja. YouTube bracht me al zoekende naar knoflookinstructiefilmpjes op het idee. Er blijken ruim 6000 video's te vinden met instructies over 'garlic braiding' dus dat moet goed komen. Dat kunnen we dan in de keuken ophangen, heel Mediterraan.

Verder zijn ook de eerste pepers klaar: fresno (scherp!) en sweet banana (zoet). Er gaan er nog veel volgen.

Tot slot moeten we onze vreemdste oogst ooit nog even showen: een misvormde megatomaat. Deze ene tomaat is al een hele hand vol! Ondanks zijn uiterlijk was hij toch lekker.


zondag 21 juli 2013

Pasta di balcone Rotterdam

Het tomatenoogstseizoen is losgebarsten. Drie van de vijf tomatenrassen hebben nu rijpe tomaten. We hebben kleine oranje tomaten 'Orange Berry' (klein en heel zoet), ingewikkeld vormgegeven tomaten 'Costoluto fiorentino' (echte lekkere vleestomaten) en rechtsonder gestreepte 'Tigerella' tomaten.
Dat we nu eindelijk tomaten hebben is al heel goed nieuws, maar wat extra leuk was, is dat we zelfs een complete pastasaus van het balkon bleken te kunnen plukken.
De ingrediënten
Een pastasaus bestaande uit tomaten, knoflook, basilicum en pijnboompitten. (ok, bijna compleet van het balkon: pijnbomen kunnen we er net niet kwijt.) Het recept: snij de tomaten in stukjes en de basilicum in reepjes. Hak de knoflook fijn. Doe dit in een schaal en gooi er een flinke scheut goede olijfolie en wat peper en zout over. Roer door elkaar en laat een half uurtje staan. Rooster intussen de pijnpoompitten, die kunnen er op het laatst over. Serveren met pasta en sla. En: klaar! (natuurlijk wel het lekkerste met tomaten uit eigen balkon/tuin/kamer)
Het resultaat: Pasta di balcone Rotterdam

vrijdag 12 juli 2013

'Kan je er elke dag van eten?'

Eén van de vragen die we het vaakst krijgen over onze balkonmoestuin: 'Kan je er nou elke dag van eten?'. Het antwoord is: nee, maar het komt in de buurt. Nu het echt zomer is en de oogsttijd is aangebroken, eten we wel steeds vaker balkongroente maar élke dag, nee, dat toch ook weer niet (tenzij je elke dag sla wil eten, dan is het een makkie!). Wel zo ongeveer om de dag. Zo aten we de afgelopen week 2x een maaltijdsalade (incl. de eerste twee tomaatjes), een doperwtenschotel met dille en een wokgerecht met paksoi en bimi. Toch zomaar vier keer in één week van ons balkon kunnen eten. Dat stemt de MiniTuinders tevreden.