woensdag 5 maart 2014

Nieuw seizoen: nieuwe soorten en oude succesnummers

Na de winterstop hebben we wederom veel zin om ons stadsbalkon weer helemaal vol te zetten met groente. De voorbereidingen zijn getroffen. We proberen zoals ieder jaar weer wat nieuwe dingen uit en herhalen succesnummers van vorige jaren.

Een van die succesnummers zijn tomaten, en dan vooral lekker veel verschillende soorten. Dit jaar zijn het zeven verschillende rassen geworden, ze zijn inmiddels al een eindje op weg. Voorlopig nog lekker warm binnen achter het glas.
We hebben de tomatenrassen uitgezocht die vorig jaar goed bevielen, zoals Tigerella, Orange berry, Costoluto fiorentino en nu ook aangevuld met een professioneel tomatenras van De Bolster (Bolstar granda). Dit ras belooft heel groeikrachtig te zijn met gemiddeld 9 vruchten per tros en een vruchtgewicht tot 110 gram. Klinkt professioneel! Eens kijken of de MiniTuinders zoveel professionaliteit aankunnen.

Nieuwe groenten die we gaan proberen dit jaar zijn:
Koolrabi (groeit zo leuk boven de grond)
Knolvenkel (heel lekker en schijnt volgens de verpakking een makkelijk te telen gewas te zijn)
Snijbiet (we hebben het soort 'Bright lights' met verschillende kleuren stengels)
Komkommer (een klassieker die we nog niet hadden geprobeerd in de voorgaande jaren)

En...lupine. Lupine is vooral bekend van de bloemen en als bodemverbeteraar, maar het kan ook worden gegeten (de zaden van de zoete witte lupine dan). En dat willen we gaan doen. Lupine wordt steeds meer als basis van vleesvervangers gebruikt, bijvoorbeeld door de vegetarische slager en Vivera. Hoe leuk zou het zijn om straks onze eigen vegetarische burger te hebben gekweekt? Dat gaan we dus proberen. Zou het lukken?

We hebben dit alles nu binnen voorgezaaid, nu maar wachten dus. Buiten hebben we alvast wat sla en voorjaarsspinazie gezaaid en aardperen gepoot. Maar ja, daar is nu nog niks van te zien. Nu dus nog een heel kaal en saai balkon. Maar ook dit jaar belooft het weer een groentejungle te worden op dit balkon in Rotterdam-west.
 
 

1 opmerking: