vrijdag 30 augustus 2013

Recordoogst balkontomaten

Na een heleboel kleine tomatenoogsten konden we vandaag zomaar 1,2 kilo tomaten van het balkon plukken! De hele week zagen we al een hoop rijpe tomaten hangen, maar we hadden het te druk met balkonandijviestamppot, balkonboerenkoolstammpot en balkonpaksoi eten. Deze maand hebben we bijna elke dag van het balkon kunnen eten. Het is een goede zomer: niet te nat (zoals vorig jaar) en heel veel zon. 
Hieronder een deel van die tomatenoogst bestaande uit een mix van al onze verschillende soorten die zo de oven in ging.

Ondanks het goede weer doet niet alles het in volle glorie. Zo hebben we van twee courgetteplanten slechts drie courgettes kunnen eten. De reden was meeldauw. We hebben het te lang laten gaan, waardoor het de plant teveel heeft aangetast. Volgend jaar beter, dan komen we eerder in actie tegen meeldauw. Ook hebben de beestjes ons balkon weer gevonden. De rupsen van het koolwitje hebben het gemunt op de paksoi en boerenkool. En er zitten hier en daar wat luizen in de andijvie. Het valt op zich mee, de rupsjes plukken we er af en de overige beestjes spoelen we weg. Er blijft nog genoeg voor ons over.

Ook zijn er soms smaak-tegenvallers. Zo is de donkerpaarse paprika ('purple beauty', zie hierboven) niet echt een hele lekkere paprika. En de 'San Marzano 2' tomaat vinden we van alle tomatenrassen die we hebben het minste qua smaak en textuur: hij is wat droog en er komt vaak een rot plekje aan de onderkant. De rest van de tomatenrassen willen we volgend jaar waarschijnlijk ook weer doen, maar voor de 'San Marzano 2' zoeken we een vervanger (San Marzano 3?).

En naast alle lekkere groente en het minder in de supermarkt te hoeven kopen, is het ook heel leuk om je midden in de stad in je eigen oerwoud te wanen.

1 opmerking: