vrijdag 23 mei 2014

The return of the balkonoerwoud

Waar ons balkon zo'n twee maanden geleden nog helemaal kaal was (bewijs), is het nu alweer de wilde groene oase die we willen hebben. Het mooie zonnige weer heeft het groeiproces veel goeds gedaan. MiniTuinder 2 past er nog maar net tussen.
Van allerlei soorten sla, kruiden (dille, peterselie, basilicum, munt, koriander, peterselie), spinazie, snijbiet en bladmosterd hebben we al goed kunnen eten. Nu de Grote Groenten nog: groente die niet voornamelijk uit blaadjes bestaat maar waarmee je echt iets in je handen (en buik) hebt. Robuste groenten als koolrabi en venkel, die we dit jaar voor het eerst hebben. Gelukkig gaat dat toch ook best hard nu. Nog een paar weken en we oogsten onze allereerste balkonvenkel!
 
De tomaten- en peperplanten zijn ook weer goed in de groei. De eerste kleine -nu nog groene- tomaten beginnen alweer tevoorschijn te komen. Yes! Binnenkort weer lekker koken met eigen balkontomaten. We kunnen niet wachten tot we weer zo'n schaal tomaten-uit-de-oven kunnen maken. Zo lekker!

Het voorkweken van nieuwe plantjes gaat ook weer door. Aan het begin van het seizoen doen we dat binnen, maar nu is het warm genoeg om de kleine plantjes direct buiten te zetten. Zo worden het gelijk stevigere plantjes. Bij gebrek aan zonlicht gaan ze nogal 'strekken' in hun zoektocht naar licht, waardoor je van die lange uitgerekte plantjes krijgt die zomaar kunnen omvallen. Eigenlijk kan je dan ook beter wat langer wachten (tot maart/april ofzo), maar daar moet je maar net het geduld voor hebben. Elk jaar zodra het februari is willen we aan de slag.
Komkommertijd is inmiddels ook echt in aantocht. We hebben drie komkommerplanten binnen staan, en drie buiten. De binnenkomkommerplant staat er nu heel mooi bij. Een sierlijke rank vol met gele bloemen. Het lijkt bijna wel zo'n neppe plantenslinger. Uit sommige bloemen (de vrouwtjes) groeit al een komkommertje. Het is nu nog een soort dunne mini-augurk.

De komkommerplanten op balkon zien er mede dankzij hagelbuien en een lentestorm van een paar weken geleden wat minder mooi uit. Maar die hebben dan wel weer de grootste komkommer. Onderstaande balkomkommer kan nog even doorgroeien, maar dat kan niet lang meer duren. We zijn benieuwd naar het smaakverschil met de supermarktkomkommer. En of MiniTuinder 2 over een maand nog steeds op het balkon past.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten