zaterdag 17 mei 2014

Compost maken op balkon

Vandaag geen gezellige groenteplantjes, maar de harde werkelijkheid van het balkontuinieren. Groenteplantjes hebben eten nodig, en daarom moeten we compost maken. En dat maken we weer van onze eigen etensresten. Daarvoor gebruiken we de Bokashi-wormen-compostvatmethode (bedacht door MiniTuinder 1).

Dit zijn onze twee Bokashi-keukenemmers.
Hier stoppen we al ons organisch afval in: groenteafval, koffiefilters, eierschalen, fruitschillen, etc.
Daar doen we steeds een laagje 'Bokashistarter' op. Dat zijn tarwezemelen met effectieve micro-organismen, aldus de verpakking. Vroeger bestelden we dit via internet, maar nu verkopen ze het ook in Rotterdam: bij Stek de stadstuinwinkel.
Als de emmer vol is moet het ongeveer een maand staan (daarom hebben we ook twee emmers). Om de paar dagen kan je een zurige vloeistof aftappen uit het kraantje onder de emmer. Bokashi juice, een soort Pokon. Dat verdunnen we met veel(!) water (half kopje op 10 liter, anders is het te zuur) en dat geven we aan de planten.
Na een maand luchtdicht (en geurdicht, gelukkig) afgesloten te hebben gestaan, is er na het opnenen van de emmer een dikke laag witte schimmel te zien en komt er een penetrante zoet-zure lucht vanaf.
Het afval ziet er nog ongeveer hetzelfde uit, maar het is wat oranje uitgeslagen en alles is zacht geworden. 
Dit vermengen we met wat tuinafval en onverteerde compostresten van de vorige ronde, inclusief wormen. Een jaar geleden hebben we eens drie wormen meegenomen uit de tuin van de ouders van MiniTuinder 1 en in de compostton gedaan omdat dat goed zou zijn. Die hebben het zo goed naar hun zin dat dit er inmiddels honderden zijn.
Dit alles doen we in een vat waarin we aan de zijkant gaatjes hebben geboord.
Deksel erop en anderhalve maand wachten. Af en toe rollen we het vat om en zetten we het ondersteboven weer neer.
Na anderhalve maand is het meeste van het afval uit de Bokashi-emmer verdwenen en veranderd in compost. We zeven dit zodat we alleen de goed verteerde compost overhouden.
De onverteerde stukken en wormen doen we weer terug in het vat.
 Een compostvatbewoner.
Het blijft wonderbaarlijk dat al dat groenteafval, koffiefilters, fruitschillen en eierschalen zijn veranderd in voeding voor de planten. De compost is klaar voor gebruik.

1 opmerking:

  1. Tjee, wat een chemie!
    Wel leerzaam en bijzonder.
    En wat een werk!
    Mooi roze wandje en ondergrond.

    BeantwoordenVerwijderen