zondag 6 mei 2012

Compost maken: Bokashi

Het leven van een MiniTuinder gaat niet alleen over rozen (of gezellige groenteplantjes): er moet ook compost gemaakt worden. Nou ja, het moet niet, je kan het ook in een tuincentrum kopen, maar het is wel zo leuk en duurzaam om je eigen keukenafval weer om te kunnen zetten tot voeding voor weer nieuwe groenten. 

Omdat we geen tuin of grote buitenruimte hebben voor een grote composthoop, hebben we een tijdje teug Bokashi-emmers gekocht. Het idee is dat het keukenafval door toevoeging van micro-organismen (Bokashi-starter) gaat fermenteren en niet gaat rotten. Dat scheelt stank en tijd, want dit gaat ook veel sneller dan gewoon composteren. Onze derde bak is inmiddels vol, die hebben we vandaag gemengd met aarde. Over een week of twee zou dat goede compost moeten zijn. De eerste twee volle bakken hadden we eerder al verwerkt in onze Makkelijke Moestuin-mix waar onze plantjes nu goed op groeien.

Na een tijdje zijn alle etensresten miraculeus veranderd in super voedzame donkere compost. Ook kan je tijdens het vullen van de bak af en toe wat vocht aftappen: super Pokon voor onze plantjes!

1 opmerking: