woensdag 23 mei 2012

Het korte leven van de courgettebloem

   Vanochtend liep een MiniTuinder naar de 'binnenkas' om te kijken hoe alles er binnen voor stond...en tot haar grote verbazing was er een prachtige grote courgettebloem te zien. Heel groot, oranje-geel,en vol in bloei: onze eerste groentebloem! Daar ga ik vanmiddag wel een foto van maken, dacht ze. Maar dat ging mooi niet door, want twee uur later was de bloem al aan het verwelken (eerste foto), en nog een paar uur later was hij helemaal verschrompeld (tweede foto). Wat een desillusie! Snel googelen, maar het blijkt zo te horen. Courgettebloemen bloeien maar een paar uur, en dan alleen in de ochtend. Een opluchting voor ons, maar wel jammer dat we niet wat langer ernaar konden kijken. En voor de oogst van de 'courgette fleur' om in een recept te verwerken waren we ook al te laat. Als je van courgettebloemen houdt kan je maar beter een ochtendmens zijn.

Gelukkig komen er nog veel meer bloemen aan. Inmiddels zijn we ook wat meer bijgelezen over mannelijke en vrouwelijke bloemen en bevruchting. Deze bloemen staan binnen, waardoor niet de bijtjes maar wijzelf de bevruchting moeten gaan doen. Zonder bevruchting van de vrouwelijke bloem komt er geen vrucht. Nu was deze courgettebloem een mannelijke bloem volgens ons (lange steel, geen vruchtbeginsel), maar bij de pompoenplant hebben we al wel een vrouwelijke bloemknop zien zitten: er zit al een mini-pompoentje onder! Hopelijk is er ook een mannelijke bloem beschikbaar als ze opengaat. Wij zijn in ieder geval klaar voor onze eerste plantenbevruchting.

2 opmerkingen:

 1. Groentebloemen en mannelijke en vrouwelijke planten : zo heb ik het plantenrijk nog niet bekeken.
  Het gaat een echt laboratorium worden!

  Mooi, die bloem. Ik zie al een nieuwe knop op de achtergrond. Vroeg opstaan dan maar steeds! Ik wacht op een foto in vol ornaat.
  Elvie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op verzoek de bloem in vol ornaat: http://www.blogger.com/profile/16944339730332691512 (ook te zien rechtsboven in het klein)

  BeantwoordenVerwijderen