zondag 15 juni 2014

Oogst: de eerste balkonvenkel en een komkommerdrama

De oogst van de dag: komkommer, venkel en sla. 


De venkel en de sla werden verwerkt in:

Het gerecht is een salade van lollo rosso sla, venkel, kastanjechampignons, druiven, blauwaderkaas en couscous. (op de komkommer komen we zo terug..)

We dachten dat venkel een moeilijke groente zou zijn om te kweken, maar dat valt erg mee. Het groeit redelijk vlot en neemt niet veel van onze spaarzame balkonruimte in. Prima balkongroente dus. En balkonsla hebben we in de lente/zomer altijd in overvloed.

Maar dan de komkommer. Die hadden we redelijk klein geplukt, want we dachten: dat is vast extra lekker dan zo'n grote waterige. Maar oef, iets met de komkommer is niet helemaal goed gegaan. Hij is namelijk bitter! Echt niet eetbaar zelfs, zo bitter. We hadden geen idee dat komkommers zo bitter konden zijn, omdat ze normaal bijna nergens naar smaken (en wat kan er nou helemaal misgaan met iets dat 97% water is?). Maar het blijkt een vaker voorkomend probleem te zijn. Het komt door een giftige en bittere stof: Cucurbitacine. Normaal komt dit vooral in de bladeren en stam voor, maar onder invloed van te sterke temperatuurschommelingen, onregelmatige watertoevoer of teveel warmte kan dit stofje zich in de vrucht ophopen. Zoiets zal er wel aan de hand zijn geweest. Komkommer lijkt zo'n simpele groente, maar dat viel tegen. 'Misschien is de smaak minder bitter als we de volgende komkommers goed laten uitgroeien', dachten we nog. Maar al Googelend lazen we via 'Gardening Know How': Unfortunately, once a cucumber plant starts to produce bitter fruit, it will most likely continue to produce bitter cucumbers. You should remove the plant and start over. 
:(

1 opmerking:

  1. Dit is niet zomaar wat komkommernieuws maar echt drama, ja. Gelukkig zijn jullie zelf niet vergiftigd of verbitterd.
    En je hebt iets volkomen nieuws bijgeleerd.
    Die venkelmaaltijd ziet er wel heel lekker uit. (en gezond).

    BeantwoordenVerwijderen