zondag 6 januari 2013

Een nieuwe start

Na weken van niet-tuinieren beginnen we het toch wel te missen. We missen het zaaien, het plukken van de oogst, en het dagelijks even checken hoe de groei vordert. We zijn er wel weer klaar voor. Tijd dus voor een nieuwe ronde, met nieuwe groenten en zonder de mislukkingen van vorig jaar. Dus sorry broccoli, wortels, prei en spruitjesJullie waren best leuk om eens uit te proberen en een (bescheiden) hapje van te kunnen eten, maar jullie zijn ons toch te inefficiƫnt voor onze spaarzame ruimte.
Leeg winterbalkon

Het is ook weer tijd voor nieuwe probeersels. Zo plantten we een hele bak vol Franse pootknoflook ('Rose de Lautrec') die we kochten bij zadenwalhalla Vreeken in Dordrecht. We eten vaak knoflook en het is vast extra lekker zo vers van het balkon. Je kan het ook lang bewaren, dus kom maar op met die grote knoflookoogst aan het eind van de zomer.
Andere nieuw probeersel: 'eetbaar hout'. Een stuk boomstam met pluggen met sporen van paddenstoelen, waar vanaf de zomer oesterzwammen uit zouden moeten gaan groeien. 


De successen van vorig jaar breiden we dit jaar verder uit. Te beginnen met het opkweken van zes nieuwe soorten pepers en tomaten, zoals tomaat 'Tigerella' (tomaat met een hip tijgerstreepje), peper 'Purple beauty' en tomaat 'San Marzano' ("considered by many chefs to be the best paste tomatoes in the world", aldus Wikipedia). We weten inmiddels uit ervaring dat het weken kan duren voordat ze opkomen, dus dit keer zijn we er op tijd bij met zaaien. We hopen op net zo'n tomaten- en peperfeest als vorig jaar.


1 opmerking: