zaterdag 12 januari 2013

Aan de kiemen

We waren vorige week dan wel begonnen aan een nieuwe start, maar het is en blijft nog wel even winter. Er valt dus weinig te tuinieren en al helemaal niet te oogsten. Het werd eens tijd voor een nieuw experiment: kiemen kweken. We kochten alfalfazaden en een mix van kiemzaden bij de Ekoplaza.

Een groot voordeel van kiemen is dat je super snel resultaat hebt: na zo'n vier dagen kan je al oogsten. Dat is nog eens andere koek dan onze spruiten die daar rustig een half jaar (!) over deden. Ooit hebben we weleens kiemen gekweekt op een schaaltje watten (wie niet), maar er blijken betere methodes te bestaan. We probeerden ze uit. Van links naar rechts: de ouderwetse watten-op-een-schaaltje methode, de weckpotmethode en het kweken in een speciaal kweekbakje.Eigenlijk groeit het bij alle methodes prima, dus in principe maakt het niet zoveel uit. Je kan met kiemen kweken ook niet snel iets fout doen, en je hebt alleen water nodig. Toch heeft de weckpotmethode onze voorkeur. Op de foto waren de zaadjes in de weckpot nog niet uitgegroeid, en de volgende keer kan er wel wat meer zaad in, maar het groeit goed in de weckpot en het is leuk om een klein laagje zaadjes te zien groeien in zo'n pot. Over een paar dagen hebben we als het goed is een pot vol met kiemen. En een voordeel is dat je de kiemen bij het oogsten niet hoeft af te knippen zoals wel bij de wattenmethode, waardoor je de hele kiem inclusief worteltje kan gebruiken en dus meer opbrengst hebt. Ook proberen? Klik!

We oogstten vandaag alvast een flinke portie alfalfa. Van een deel maakten we een alfalfasmoothie met sinaasappelsap. Lekker!(tenminste, dat vindt MiniTuinder 2) Ook goed voor op brood of in een salade. Zo hebben we toch nog iets te oogsten in de winter.4 opmerkingen:

 1. Een snelle witte wintergroei.
  Grappig, die snelheid, terwijl je in de winter juist traagheid zou verwachten.
  Gezonde boel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kiemen in een weckpot, dat klinkt goed!
  Na kilo's kiemgroenten op vochtige wattenbollen te hebben geweekt ga ik dit ook eens proberen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. He Ilona! :)

   Wat leuk. Mocht je nog een culinaire tip hebben voor al die kiemen, laat het me weten.

   Succes met de Vegan Challenge, ik doe ook mee. Vandaag begonnen met boterhammen met Tartex, lekker en simpel.

   Groeten!

   Verwijderen
  2. Hoi! :) <3
   Tof dat je ook meedoet aan de challenge!
   Ik heb eveneens een potje Tartex gehaald, maar het het vooralsnog niet open durven maken omdat de verpakking er zo onsmakelijk uitziet.. :)
   -x-

   Verwijderen