zondag 30 september 2012

Planten in verval

De herfst is wel afkicken: geen groei en bloei meer, maar dood en verderf op ons balkon. Maandenlang was het leuk om elke dag even te kijken hoe de groei vorderde en wat er allemaal opkwam, nu worden we er niet meer zo vrolijk van. We kijken wat er nou weer dood is, ziek is geworden, en de compostbak in kan. Onze hoop is nog gevestigd op de spruitjes en boerenkool. En dan is het toch wel echt over voor dit jaar.
Afstervende tomatenplant
Tomatenplant met meeldauw

Volgend jaar weer een nieuwe ronde. We waren echte tuinders-leken en hebben wel wat geleerd de afgelopen maanden. Volgend jaar zullen we andere keuzes maken in soorten. Zo zijn er een paar planten (o.a. prei, broccoli) die bijna het hele jaar een bak bezet hebben gehouden met hun tergend langzame groei en waar we uiteindelijk een halve maaltijd mee konden klaarmaken. Die komen niet meer terug. We konden nu zo gemiddeld 1x per week een maaltijd van groenten van het balkon eten: dat moet toch wat meer kunnen worden. Binnenkort gaan we de mislukkingen en successen maar eens goed evalueren en stellen we een plan op voor volgend jaar. Wordt vervolgd!

1 opmerking:

  1. Het lijkt wel een mensenleven met de groei en afbraak. En met een paar dominante blaaskaken ertussen. Volgend jaar dan weer nieuwe geboortes.
    Hopelijk is met de wintergroenten nog wat te beleven!

    BeantwoordenVerwijderen