zaterdag 8 september 2012

MiniTuinders op Maxi-Excursie

Vorige week waren we in New York. We keken er niet alleen omhoog (naar de wolkenkrabbers), maar ook naar beneden (naar het groen). Zouden er ook 'Mini Gardeners' in New York City zijn? Wordt er ook kleinschalig groente verbouwd? Of is er alleen maar concrete jungle? Wij zochten het uit.

En ja hoor, er was volop groen! Onderstaande 'Urban Farm' kwamen we tegen aan de rand van het financial district. Een hele grote mooie tuin vol met groente en fruit. Op de achtergrond het financiĆ«le hart van Amerika. Prachtige tegenstelling zo naast elkaar. 
Waarom deze tuin? '...to inspire and educate student farmers and the general public about growing and eating healthy food.'. Mooi!

Er was ook een grote botanische tuin in Brooklyn. Ze verbouwden er spruitjes, dus we voelden ons meteen thuis. Ze hadden er gelukkig, in tegenstelling tot onze spruitjesplant op dat moment, geen rupsenplaag.
Wat echt opviel waren de vele 'community gardens'. Elke village had er wel een of meer. Ze zijn ontstaan tijdens de crisis in de jaren 70. Er waren toen veel verlaten, lege, lelijke plaatsen in de stad vol afval. Een groep New Yorkers begon zaadbommen over de hekken de gooien. Eerst illegaal, maar als snel zag het stadsbestuur de toegevoegde waarde van deze groene plekken in de stad. Nu zijn deze plekken eigendom van de stad en de bewoners. We zijn er tijdens onze wandeltochten een stuk of 20 tegengekomen, maar in totaal zijn er 500 van die plaatsen in NYC. Erg leuk om te zien!
 

Als laatste in het wat ruigere Harlem ook een ruigere vorm van tuinieren: hier groeiden de tomaten midden op straat. 

1 opmerking:

  1. Verrassend wat jullie allemaal beneden zagen, en dat midden in New York. Veelbelovend.
    En in Harlem is het helemaal grappig!

    BeantwoordenVerwijderen