zaterdag 29 juni 2013

Een dozijn soorten groenten op één balkon

Er is alweer een tijdje geen MiniTuinders-update geweest, maar het groeit wel lekker door allemaal. We blijken momenteel 12 soorten groenten op balkon te hebben staan (kruiden in de witte bakjes aan de muur nog niet eens meegeteld). Hoogste tijd dus voor een update en een overzichtsfoto van alle bakken op balkon.
Wat staat hier allemaal? Met de klok mee, beginnend linksonder: 
- bak 1: gemengde pluksla (het houdt niet op en doet het heel goed. We eten heel veel slaer is bijna niet tegenop te eten! Aanrader dus.)
- bak 2: lollo rosso (nog meer sla) en paksoi (die moet nog even doorgroeien)
- bak 3: knoflook (pas oogstbaar als het groene blad geel wordt, duurt nog even. We oogsten wel al jonge knoflook (zie onderaan dit bericht))
- bak 4: pepers en paprika's (verstopt achter de knoflook, beginnen nu wel te bloeien, eigenlijk beetje te koud voor ze buiten de afgelopen tijd)
- bak 5: aardpeer (kwam spontaan weer op, gelukkig want was lekker vorig jaar) en maggiplant (lavas), deze moet vaak worden gekortwiekt)
- bak 6: bladmosterd (lekker in stamppot) en andijvie (ook)
- bak 7: doperwtjes (gaat goed en ziet er leuk uit, net als vorig jaar)
- bak 8: bimi (soort broccoli, bijna oogstbaar imiddels)
- bak 9: nog meer sla in opkomst (als bak 1 op is, kunnen we direct over op bak 9)
- bak 10: courgette (begint eindelijk te bloeien, hopelijk over een paar weken mooie courgettes)
+ achterin nieuwe grote tonnen waar we de compost goed in kwijt kunnen.
De andere kant van het balkon is voor de tomaten. Eindelijk zijn er (nu nog groene) tomaten in opkomst. De verschillen in tomatenrassen kun je nu ook duidelijk zien. Hieronder bijvoorbeeld de Costoluto fiorentino en Tigerella.

En als laatste nog: de jong geoogste knoflook. Lekker zo vers, en iets milder dan gedroogde knoflook uit de supermarkt. De meeste knoflook laten we langer doorgroeien voor de echte grote bollen. Onderstaande jonge knoflook komen niet uit een van de grote bakken, maar uit een flinke bloempot. Kan dus ook!

1 opmerking: