zaterdag 18 augustus 2012

Tomatenplant: plafond bereikt

Wederom een post over tomaten (na deel 1, deel 2 en deel 3). We kunnen er geen genoeg van krijgen.
De twee binnentomaten groeien nog altijd lekker door. De tomatenplanten hebben ons (hoge) plafond een paar weken geleden bereikt. Nu leiden we ze met een touwtje langs het plafond. Ze zijn nu alweer 4 meter, en maken nog steeds nieuwe bloemen en vruchten. Maar daar hebben we ook wel wat voor gedaan: trouw elke week de zijscheuten dieven en regelmatig een flinke scheut van het voedzame Bokashi-vocht (van gefermenteerd keukenafval) in het water mengen. Nu is de vraag: wanneer moeten we de planten 'aftoppen'? Op een gegeven moment is het seizoen klaar en de tomatenplant op. Dan kan hij beter zijn energie steken in het rijpen van de vruchten dan nog verder groeien met als gevolg kleine tomaatjes die nooit rijp worden. We zouden de top van de plant moeten knippen zodat hij niet verder door kan groeien. Nou, dat zijn we toch nog niet van plan. We laten hem nog lekker een tijdje doorgroeien en kijken wel hoe het verder gaat. Aangezien hij binnen staat is het de komende maanden waarschijnlijk toch nog warm genoegWie weet kunnen we er in november nog steeds tomaten van eten. Hoeveel meter zou hij dan zijn? (hij past nu al niet meer op de foto.)
De buitentomaat doet het ook goed. Hij kwam wat laat op gang door het slechte weer, maar nu hangt hij vol vruchten. Hij blijft wel een stuk kleiner, ongeveer de helft van de binnenplant. De tomaten zelf van buiten zijn wel iets groter dan de binnentomaten.
Naast deze redelijk standaard tomatensoort hebben we nog twee andere soorten staan. De ene is een struiktomaat, die nu flink grote (nog) groene tomaten heeft. De andere zouden gele trostomaatjes moeten worden (foto rechtsonder). Beide hebben we een paar maanden geleden geruild op de Rotterdamse Oogst Zaait moesplantenruilmarkt tegen ons overschot aan peperplanten. Een goede ruil voor tomatenplantenfans als ons!

2 opmerkingen:

  1. Tomaten
    in soorten en maten.

    Mooie foto's ook.

    Ik ben benieuwd wat de beloofde gele tomaatjes gaan doen.

    BeantwoordenVerwijderen