maandag 23 juli 2012

Robuuste spruitjes en een lange aardpeerplant

Binnen no-time na onze tuindersdip uit de vorige post werd het opeens heel zomers weer: weg dip! Alle rotte en dode vruchten en planten zijn weggehaald: we kunnen weer verder.

Veel planten konden gelukkig toch wel goed tegen dat slechte en koude weer. Zo hebben we daar twee robuuste spruitjesplanten staan. Robuust zijn spruitjes zeker: ze schijnen zelfs strenge vorst te kunnen doorstaan, dus dat weekje 15 graden was no big deal voor de 'Groninger spruitkool'. Die heeft wel voor hetere (koudere) vuren gestaan. In de oksels van de bladeren beginnen zich nu mini-spruitjes te vormen. De oogst zal nog wel een hele tijd op zich laten wachten (herfst/winter), maar het is leuk om ze te zien groeien.


De langste plant in de buitenbakken is momenteel de aardpeer van zo'n 2 meter. Hij groeit stevig door. We waren er zelf nooit opgekomen om aardperen te gaan verbouwen, maar we hadden hem geruild tijdens de moesplantenruilmarkt. De aardpeer blijkt familie te zijn van de zonnebloem, en onze aardpeerplant zit momenteel vol bloemknoppen. Dat worden vast mooie bloemen straks. De aardperen zelf schijnen onooglijke knollen te zijn met een lichtzoete en nootachtige smaak. Maar daar zullen we pas in de loop van de herfst van kunnen proeven. Kunnen we ondertussen vast nadenken over een goed aardperengerecht.

Tot slot zien we een vrolijk oerwoud van sperziebonen ontstaan. Er zitten al flink wat bonen in die al bijna volgroeid zijn. Hebben we gelukkig ook vóór de herfst nog iets te eten.


1 opmerking: