vrijdag 6 juli 2012

Beestjes

Ja hoor, ook een balkon op zo'n 8 meter hoogte midden in de stad weten kleine beestjes goed te vinden. Daar heb je geen tuin voor nodig. We hebben al diverse soorten gespot, en ze komen nooit alleen. Soms zijn we blij met ze (bijen, lieveheersbeestjes), maar meestal niet (zie onder). Wat moeten we ermee?

Zwarte beestjes (zwarte luizen?) op het pompoenblad:
 
Groene luizen op de peperplant:
Een zwart met geel gestreepte torretje larve van een lieveheersbeestje op de pompoen (een goed beestje!):
 Fruitvliegjes op de tomaten en pompoen binnen:
En nog een groot wit beest met cyperse vlekjes op het pad...oh nee, die wordt gedoogd:
Biologisch als we proberen te zijn, willen we natuurlijk geen nare bestrijdingsmiddelen gebruiken. Tot nu toe proberen we de luizen eraf te spoelen met water of met de hand eraf te slaan. Dat helpt een beetje en tijdelijk. De fruitvliegjes binnen zuigen we op met de stofzuiger (stiekem best vermakelijk om te doen). De aantasting van de planten lijkt wel mee te vallen, maar het is toch vervelend. We moeten ons er eens in gaan verdiepen..

9 opmerkingen:

 1. Ja, een nieuw onderwerp, dat ook echt bij de landbouw blijkt te horen.
  Maar eens kijken wat dat voor wetenschap op gaat leveren.
  En misschien weten andere tuindertjes nog iets.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Minituinders,
  Lees met veel plezier jullie blog en zag dat jullie bezoek hebben van wat kleine vrienden.
  Die geel gestreepte lijkt mij op de larve van een lieveheersbeestje en die wil je wel hebben, hoe meer hoe beter in mijn ogen. Lieveheersbeetjes en hun larven leven van bladluizen. Je kunt ze daarom goed inzetten tegen de bestrijding er van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Femke,

   Bedankt voor je reactie! En wat goed om te weten dat het gestreepte beestje de larve is van een lieveheersbeestje, dat wisten we niet. Die laten we dan inderdaad lekker zitten, er is genoeg te eten voor hem.

   Groeten van de MiniTuinders.

   Verwijderen
 3. Vergelijk hem maar eens met de afbeelding van http://forum.tuinadvies.be/forum_topic.php?hid=7&sid=22&page=19&tid=17257 dan weet je het zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is hem zeker. Ik lees dat ze zo'n 600 bladluizen nodig hebben om te volgroeien: doe mij er nog maar een paar!

   Verwijderen
 4. Als je hulptroepen in wilt zetten dan kun je natuurlij opzoek gaan naar zijn vriendjes in de buurt of je besteld ze b.v. bij www.roodmetzwartestippen.nl En nee, ik heb der geen aandelen in, maar wel eens overwogen om ze aan te schaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goh, nooit gedacht dat je lieveheersbeestjes zo op internet kon bestellen! Wel een grappige site, en lieveheersbeestjes zijn nog wel het overwegen waard. Maar om nou oorwormen op het balkon uit te zetten.....(met ons bed er een paar meter van vandaan..), maar ik las dat oorwormen inderdaad wel ook goed zijn. Dank voor de tips in ieder geval!

   Verwijderen
  2. Daar kan ik me iets bij voorstellen, zien er toch een stuk gezelliger uit dan een oorworm. Info was ook meer zo van... dat beestje is ook nuttig, laat maar kruipen als je die op je balkon tegen komt.

   Tuinier ze en ik kijk uit naar jullie komende verhalen.

   Verwijderen
 5. P.S. De oorworm schijnt het ook goed te doen in de bestrijding van de bladluis enz.

  BeantwoordenVerwijderen